Güneşin, yaşam kaynağımız olduğunu biliyor muydunuz? Sağlığımız için büyük öneme sahip olan güneş, bizi hastalıklardan korurken vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri de sağlar. Özellikle D vitamini alımının en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Ben Gizem, sizlere bu yazıda D Vitamini ve Kemik Sağlığı: Güneşin Faydaları adlı konumuzdan bahsedeceğim.
D Vitamini Nedir? D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
D vitamini adıyla anılmasına rağmen, aslında bir öncü hormon olan bu madde, 750 yıldır yaşam formları tarafından üretilmektedir. Güneş ışığına maruz kalan birçok hayvan, D vitamini üretme kapasitesine sahiptir. İnsanlarda ise D vitamini üretimi anne karnında başlar ve yaşam boyu devam eder, sağlıklı vücut gelişimi, büyüme ve bakım için büyük önem taşır.
D vitamininin en iyi kaynağı güneştir, ancak hangi saatlerde güneşe maruz kalmanın doğru olduğunu bilmek önemlidir. Güneşin ultraviyole B (UVB) ışınları derimize temas ettiğinde, kolesterolden D vitamini öncüsü olan kolekalsiferolü sentezler. Buna karşılık, ultraviyole A (UVA) ışınları deride sentezlenen kolekalsiferolü parçalayarak D vitamini sentezini bozar. UVB ışınları, güneşin dik açıyla geldiği dalga boyunda bulunur. Ayrıca, 2007 yılında yapılan bir çalışma, dünya üzerinde UVB alımının yani D vitamini sentezinin, sadece 37. kuzey paraleli ile 37. güney paraleli arasında kalan Ekvator Bölgesi’nde yeterli olduğunu göstermiştir. Bu, 36-42 kuzey paralelleri arasında yer alan Türkiye’de yalnızca güneşlenerek yeterli D vitamini üretemeyeceğimizi ortaya koymaktadır.
Güneşten D Vitamini Nasıl Alınır?
Doğru dengeyi bulmak, insanların optimal D vitamini seviyelerini korumalarına ve kendilerini riske atmadan güneşli bir günün zihinsel ve ruhsal faydalarından yararlanmalarına yardımcı olabilir. Güneş ışığının en bilinen faydalarından biri, vücutta D vitamini üretimini başlatmasıdır. UVB ışınları, insan derisine çarptığında, D3 (kolekalsiferol) vitamini üretmek için oradaki 7-DHC proteini ile etkileşime girer. İnsanlar, diyet ve gıda takviyelerinden D vitamini alabilirler, ancak güneş ışığı da bu temel besinin önemli bir kaynağıdır. D vitamini, vücutta önemli biyolojik süreçlerin gerçekleşmesinde kilit rol oynar. D vitamini’nin faydaları şu şekildedir:
- D vitamini, normal kan kalsiyum düzeyine katkıda bulunur.
- D vitamini, normal kemiklerin ve dişlerin korunmasına katkıda bulunur.
- D vitamini, normal kas fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.
- D vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- D vitamini, hücre bölünmesinde rol oynar.
- D vitamini, kalsiyumun ve fosforun normal emilimine ve kullanımına katkıda bulunur.
Araştırmacılar, güneş ışığına maruz kalmanın, cildin nitrojen oksit depolarını serbest bırakmasını tetiklediğini ve bunun da arterlerin genişlemesine, kan basıncının düşmesine ve metabolik sendromun etkisinin azalmasına neden olduğunu öne sürüyorlar. Gün içinde yeterli güneş ışığı almak, uyku kalitesini artırır ve serotonin ile melatonin seviyelerini düzenleyerek sirkadiyen ritimleri ayarlar. Güneşte vakit geçirmek genellikle insanları iyi hissettirir ve bu etkinin birçok bilimsel nedeni vardır. Bunlardan biri, UVB ışınlarına maruz kalmanın, insan derisinin ağrıyı azaltan beta-endorfin hormonlarını üretmesine neden olmasıdır. Diğer faydaları şunlardır:
- İyi olma hissini teşvik etmek ve ruh halini iyileştirmek
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Ağrıyı gidermek
- Rahatlamayı teşvik etmek
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olmak
- İnsanların daha dinç hissetmelerine yardımcı olmak
- Depresyonu azaltmak
İlginizi Çekebilir;
Enerji Veren Süper Gıdalar ve Takviyeler
Güneşten D Vitamini Almanın Püf Noktaları Nelerdir?
Güneş ışınları cilde çarptığında, doku içindeki tepkimelerle D vitamini üretimi başlar. İnsanların güneşten D vitamini almak için bronzlaşmasına veya yanmasına gerek yoktur. Vücut, bir gün boyunca ihtiyaç duyduğu tüm D vitaminini, cildin yanması için gereken sürenin yaklaşık yarısında üretecektir. Bir kişinin güneşten ne kadar D vitamini alacağını etkileyen birçok faktör vardır, örneğin:
Günün Zamanı: Gün ortasında, yani güneş gökyüzünün en yüksek noktasındayken, cilt daha fazla D vitamini üretir. Bu nedenle, özellikle öğle saatlerinde güneşte uzun süre kalma durumunda, güneş kremi kullanmak ve bol su içmek çok önemlidir.
Maruz Kalan Cilt Miktarı: Derinin güneşe maruz kaldığı yüzey ne kadar genişse, vücut o kadar fazla D vitamini üretecektir. Örneğin, sırtın açıkta bırakılması, vücudun sadece eller ve yüzden daha fazla D vitamini üretmesini sağlar.
Ten Rengi: Soluk renkli cilt, D vitaminini koyu renkli ciltlere göre daha hızlı üretir.
Güneşe sık ve orta derecede maruz kalmak sağlıklıdır, ancak uzun süre maruz kalmak tehlikeli olabilir. Bir kişi güneşte çok uzun süre kaldığında cildi yanarsa, cilt kanserine yakalanma riski artar. Mevcut tavsiye, insanların örtünmeden ve gölgeye çekilmeden önce, kendi cilt tiplerinin yanması için gereken sürenin yarısı kadar güneşte kalmalarıdır. Bu yöntem, cilt kanseri riskini artırmadan ihtiyaç duydukları tüm D vitaminini sağlamalarına yardımcı olur.
Bu yazıda sizlere D Vitamini ve Kemik Sağlığı: Güneşin Faydaları, D Vitamini Nedir? D Vitamininin Faydaları Nelerdir? Güneşten D Vitamini Almanın Püf Noktaları Nelerdir? gibi konulardan bahsettim. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
İlginizi Çekebilir;
Gün Boyu Zinde Kalmanın Yolları: Doğru Multivitamin Seçimi